La Madeleine de Proust

per Nico Salvadó

Qui mai no ha despertat records d’olorar aquesta o aquella olor de flors, o d’un plat, o moltes altres? Tothom l’anomena Madeleine de Proust, una expressió utilitzada per expressar totes les sensacions que evoquen trossos de nostàlgia.

Marcel Proust és un escriptor famós, i tot va començar amb el seva obra “Du Côté de Chez Swann: A la recerca del temps perdut”. El llibre explica com va poder redescobrir els records de la seva tia, bevent te de llima amb una petita pastisseria, la magdalena de Proust, en forma de petxina de vieira. Un record que li va donar tant de plaer.Ho recordava de tot: el clima, l’entorn, les cases i fins i tot els seus colors, i també tot el que passava durant els temps que va estar amb la seva tia.

També és útil saber que durant un esdeveniment, el cervell utilitza tots els sentits per construir un esdeveniment complet, ho registra tot a través de les papil·les gustatives, els ulls, l’olfacte, el tacte i fins i tot el que escoltem. Tot l’entorn està gravat amb detall, sense que la persona se n’adoni. Com a resultat, els records reapareixen quan apareixen un o més elements en el present. Això és el que va passar amb la Madeleine de Proust. Tot li va tornar només menjant madeleine amb te de llima.

I quines són les Madeleines de Proust de les personalitats catalanes? Per saber-ho, aneu a equinox.cat a partir del 9 de gener.

  • Nico Salvadó

    Fundador equinox.cat i equinoxmagazine.fr (Equinox en francés) Cap de redacció Equinox en catalán Corresponsal per a Europe 1 (radio nacional francesa) Corresponsal per a Radio Canada (radio nacional canadenc) Corresponsal per a I24news (televisio nacional israela)

equinox en catala

Amb el suport de :