Els agricultors catalans també es preparen per la mobilització

per Yolanda Trias Gonzalo
agricultors catalans

Els moviments de protesta dels agricultors es multipliquen a França i a Europa. A Catalunya no amaguen el seu descontent. Seguint els mateixos passos, una gran manifestació nacional es prepara el 21 de febrer a Madrid 

“Estem observant amb atenció les mobilitzacions a França i a Europa”, explica el Josep Guitart, coordinador regional del Bages al si del sindicat català Unió de Pagesos. “De moment no estan previstes protestes similars, ja ens vam manifestar l´estiu passat. Els agricultors comencen a parlar entre ells de nou, el malestar general cada cop es fa més evident”. El responsable precisa que “encara que no tinc una bola de cristall per preveure com evolucionaran els aconteixements a Catalunya, la tendència no és gaire tranquilitzadora”.

A nivell nacional, nombrosos sindicats ja han anunciat l´organització d´una gran manifestació el proper 21 de febrer a Madrid, davant del ministeri d´Agricultura. Segons la Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos, de moment més de 500 tractors s´han apuntat. La mobilització permetrà reivindicar una vintena de mesures que les organitzacions sindicals creuen necessàries per millorar el benestar del sector. 

Una pressió creixent

A França, els agricultors multipliquen les manifestacions des de fa alguns dies. Al començament de la setmana s´han bloquejat autopistes com l´A9 en direcció a Espanya, per la part de Perpinyà. Les mobilitzacions es propaguen pels quatre punts cardinals del país i podrien continuar a l´espera d´algun anunci del govern francès. Iniciat als Països Baixos durant l´estiu del 2022, el moviment mica en mica s´ha propagat arreu d´Europa, principalment a Alemanya i Rumania.

Les reivindicacions poden variar d´un país a l´altre, però reflecteixen la còlera dels agricultors contra les mesures europees que pretenen prohibir els pesticides d´aquí al 2030, els costs elevats i la suspensió dels drets de duanes sobre els productes ucraïnesos, causant una forta baixada dels preus d´aquests productes i que comportaria una competència que qualifiquen com a deslleial.

agricultors catalans

“Molts pesticides s´estan prohibint i estem en part d´acord amb aquestes restriccions per protegir el medi ambient i la salut dels consumidors. Se´ns senyala com si nosaltres fóssim els responsables del canvi climàtic”, explica el Josep Guitart. “No comprenem l´obligació de fer servir productes ecològics sense tenir en compte la baixada de producció. Se´ns tracta com a multinacionals, estem patint una gran pressió com a petits productors”.

En paral.lel, Catalunya fa front a una sequera històrica. S´ha activat l´alarma i la regió entrarà a la fase d´emergència l´1 de febrer. Properament s´anunciaran les mesures que es prendran. Els agricultors estan patint de ple aquesta situació dramàtica.

A més, Josep Guitart senyala que cada cop són menys els que volen exercir aquesta professió. Espanya ha aprovat ajudes financeres, considerades insuficients. “Es com si caminessis pel desert i només es distribuïssin algunes gotes d´aigua per no morir; estem intentant sobreviure”, es lamenta Josep Guitart.

equinox en catala

Amb el suport de :