El termòmetre gegant de Barcelona : una història francesa

per Yolanda Trias Gonzalo
termòmetre gegant de Barcelona

Un termòmetre gegant s’alça a un famós carrer comercial de Barcelona. Va debutar com a instal·lació publicitària d’una òptica d’origen francès. Avui en dia, la ciutat s’encarrega de preservar-lo i està considerat com a “element d’interès paisatgístic.”

Ubicat a un dels principals carrers comercials del barri gòtic, el termòmetre gegant del Portal de l’Àngel, o més conegut sota el nom del termòmetre Can Cottet, és una estructura sorprenent i atípica. Aquest termòmetre forma part de la història de la ciutat i es troba entre les moltes curiositats que val la pena descobrir.

L’estructura té una longitud de 22 metres i pesa al voltant de dues tones. Estava composat per 710 neons, que van ser substituïts per llum led de baix consum. Pot mesurar la temperatura entre els -5°C i 40°C i informa als barcelonesos de la temperatura durant tot l’any. La temperatura es captava per una sonda situada al sostre de l’edifici, que més endavant es traslladaria a la seva base per resguardar-la del sol.

Estructura publicitària convertida en un atractiu de Barcelona

La idea de construir un termòmetre gegant, va sorgir d’una família d’òptics francesos que es va instal·lar a Barcelona per obrir la seva pròpia botiga. Constantí Cottet es va traslladar a Barcelona en ocasió de l’Exposició Universal de 1888 i va obrir el seu primer establiment al Portal de l’Àngel el 1902.

Després de veure estructures similars a Brussel·les i Copenhaguen, els germans Cottet decidiren, el 1943, fer construir un termòmetre al llarg de la façana del seu negoci per atreure nous clients.

Els processos de construcció es van allargar en el temps, com a conseqüència de l’elevat preu de l’estructura i de la manca d’empreses capaces de realitzar aquest tipus d’instal·lació.

Finalment, aquest termòmetre gegant, el més gran del món a la seva època, va ser inaugurat el 1956. Actualment, el primer lloc l’ocupa un termòmetre de 44 metres que trobem als Estats Units, però el model barcelonès no és menys impressionant.

Des de 1999, és un dels elements que oficialment componen el paisatge barcelonès. L’Institut del Paisatge Urbà vetlla per la conservació d’elements particulars que donen encant i caràcter a la ciutat. Amb aquesta finalitat, l’Institut ha desemborsat 70000 euros el 2011 per poder reparar el termòmetre gegant, fora de servei des de feia dos anys a causa d’uns costos de reparació massa elevats per a l’empresa Cottet.

Durant la seva segona inauguració el 2011, es va fixar una placa al terra que manifesta que el termòmetre gegant forma part del Petit Paisatge de Barcelona.

equinox en catala

Amb el suport de :