El pa amb tomàquet podria tenir origen francès

per Yolanda Trias Gonzalo
cuina catalana

El pa amb tomàquet en català, “le pain tomate” en francès o “el pan con tomate” en espanyol, és actualment un imprescindible als restaurants barcelonesos.

L’origen d’aquest plat és difícil de rastrejar; alguns historiadors indiquen que París podria haver estat la ciutat de naixement.

Una llesca de pa fregada amb tomàquet i amanida amb oli d’oliva. L’elaboració del suculent pa amb tomàquet és d’una simplicitat formidable. Trobar l’origen d’aquesta recepta és encara complicat. Diverses tesis històriques s’enfronten.

El xef català Josep Lladonosa i Giró afirma que el pa amb tomàquet és, en efecte, català. El xef explica que el 1938 els besavis catalans ja el menjaven.

Més factual, el periodista Néstor Luján relata que la primera referència escrita del pa amb tomàquet data del 1884. Segons ell, els agricultors catalans havien tingut la idea d’aquesta recepta durant una abundant recollida de tomàquets.

Pa amb tomàquet : origen parisenc

Per contra, el dramaturg i publicista espanyol Pompeyo Gener, manifesta que a la mateixa època, el 1870, li van servir a un restaurant parisenc d’una certa senyora Adam, pa amb tomàquet i oli d’oliva. Una elaboració totalment desconeguda en aquell moment a Catalunya, manifesta ell.

Una altra versió de la història afirma que el pa amb tomàquet va néixer a Múrcia. Els treballadors que van immigrar a la capital catalana per construir el metro de Barcelona al segle XX, haurien portat amb ells aquest producte.

Cap d’aquestes versions pot ser històricament provada. D’altra banda, el pa amb tomàquet posseeix algunes similituds amb la bruschetta italiana, el pan golçat occità i també, el dakos grec.

equinox en catala

Amb el suport de :