Catalunya o França, on comprar la residència secundària?

residencia secundaria

Comprar una residència secundària sovint genera moltes preguntes. Els francesos que desitjen invertir en el sector immobiliari, es troben amb la disjuntiva de comprar la segona vivenda a Catalunya o a França. Equinox els ajuda a veure una mica més clar abans de llançar-se.

Catalunya ofereix molts avantatges. El seu clima és més suau i agradable durant tot l´any que el de França. El fet que el sol brilli uns 310 dies a l´any, els seus paisatges idíl.lics i el seus kilòmetres de platges, fan de Catalunya una nació preuada pels francesos.

A més d´aquestes virtuts, els preus del sector immobiliari a Catalunya són globalment inferiors als preus a França i la fiscalitat és més avantatjosa. Sobre el paper, tots els senyals semblen donar llum verda per decantar-se per Catalunya. No obstant, és recomenable conèixer alguns trucs per evitar decepcions.

Financerament, invertir en el sector immobiliari català és interessant. Molt més que a França. Segons l´agència J´achète en Espagne, als pobles costaners com Platja d´Aro, Roses o Lloret de Mar, el preu del metre quadrat oscil.la al voltant dels 2500 euros, molt més assequible en comparació amb el preu del metre quadrat a França a la famosa Costa Blava, a comunitats com Niça o Saint-Tropez.

Fàcil accés

Un altre motiu pel qual els francesos corren cap a Catalunya: “Molts tolosans i montpellerins busquen propietats en aquesta zona perquè està situada a només tres hores en cotxe. Això permet guanyar alguns metres quadrats adicionals respecte a les propietats a França i tenir una residència a prop de la platja. És més atractiu que comprar a Montpellier o a Cap d´Agde”, analitzava, per la versió francesa d´Equinox, Romain Traversino, expert immobiliari a Barcelona de J´achète en Espagne.

Un altre avantatge: Catalunya està ultra connectada amb França. Les autopistes A9 i A61 permeten, per exemple, arribar en tres hores a Toulouse o a Montpellier. L´aeroport de Barcelona disposa de nombroses connexions amb tota França, com vint vols regulars a Paris, així com una línia TGV Barcelona-París passant, entre altres localitats, per Montpellier i Lyon.

Tràmits de compra simplificats a Espanya

Els passos a seguir per la compra d´una propietat a Catalunya són ben diferents als aplicats a l´Hexàgon. De fet, ens podem beneficiar d´un préstec hipotecari a un tipus d´interès més favorable que a França, o a d´altres països de la UE. Espanya ha disminuït el tipus d´interès després de la crisi financera del 2008. També ha baixat l´IVA quatre punts. Pel que fa a les tarifes de transaccions immobiliàries, han tingut una baixada del 7%. A més, el temps de resposta de transacció per una compra immobiliària és més curt a Espanya que a França.

Una altra facilitat molt important: el contracte preliminar no és indispensable a la península. En canvi, es fa servir el mayeix format que a França. Es presentarien dues opcions: una promesa recíproca de compra-venda o bé, una opció de compra unilateral. No obstant, el termini de deu dies del dret de desistiment no s´aplica a Espanya. D´altra banda, la garantia de crèdit no és obligatòria. Ens pertocaria així suscriure una garantia hipotecària sobre la nostra propietat.

Residencia Secundaria ; Els notaris, més exigents a França

El paper del notari a la compra immobiliària, és també un punt de diferència entre França i Espanya. Els notaris francesos efectuen totes les verificacions administratives, jurídiques i urbanístiques molt abans de la venda, mentre que els notaris ibèrics no estan obligats a analitzar aquesta informació. La verificació de l´autenticitat de la propietat és aleshores, responsabilitat del comprador.

Com a compradors, ens hem d´assegurar, per exemple, que el cadastre està correcte i que la propietat no està hipotecada. Per aquest motiu, es recomana sol.licitar el consell d´un advocat per evitar contratemps.

Una fiscalitat menys elevada

Els impostos espanyols són més baixos que els impostos francesos. A Espanya, l´impost sobre els béns immobles és dos cops menys elevada que a França. L´impost sobre la vivenda no existeix, i a França tampoc des del 2023. Per altra part, gràcies a la reforma fiscal del 2014, les taxes impositives a Espanya està en descens. L´impost és del 19% pels no residents, mentre que a França la taxa d´impost marginal es troba entre el 25 i 40%.

Segons les regions, els impostos, les despeses i els costos constitueixen un total d´entre el 8 i el 13% del preu d´adquisició. És doncs possible reduir encara més els impostos optant per la ciutat o la regió on l´ITP ( impost de transmissions patrimonials ) estigui més baix. L´import total de l´ITP sobre la venda es troba al voltant del 10% a Barcelona i València, el 6% a Madrid, el 7% al País Basc i entre el 8 i el 10% a Andalusia.

Una inversió de lloguer rendible

Arribats a aquest punt, ho tenim clar. Invertir al sector immobiliari és més avantatjós a Catalunya que a França. Tenint els preus més baixos aquí, els propietaris catalans pagaran menys. A més a més, els llogers són menys costosos tenint en compte que l´impost sobre la renda del lloguer a Espanya està fixat en un 19%, mentre que a França pot pujar fins a un 45% segons el barem progressiu dels Trams Marginals d´Imposició ( TMI ).

En el cas de que decidim llogar el nostre immoble, la renda del lloguer serà gravada amb una taxa del 19%. No obstant, gràcies a la deducció de l´amortització anual, les despeses lligades al manteniment i a les reparacions, dels impostos i els costos, és possible disminuir sensiblement, i fins i tot anul.lar la renda imposable. En el cas de que els costos siguin superiors al nostre lloguer, el saldo és imputable sobre el següents quatre anys.

Tants avantatges fiscals, fan de Catalunya un país ideal per invertir en el sector immobiliari.

equinox en catala

Amb el suport de :