Els secrets de la piràmide de la frontera franco-catalana

piràmide de la frontera franco-catalana

Quan es creua la frontera franco-catalana, la nostra mirada es veu atreta per una piràmide amb aspecte d´edificació inca

És un element ineludible de la frontera franco-catalana. Majestuosa i sorprenent, la piràmide de Bofill, també coneguda pel nom de La piràmide del Portús, és una obra d´arquitectura paisatgista concebuda per Ricard Bofill. El monument va ser construït entre 1974 i 1976.

Si està situada a la vora de l´autopista A-9, just al nord de la frontera franco-espanyola, sobre el coll del Pertús, és sobretot per delimitar simbòlicament la separació entre l´Hexàgon i la península ibèrica.

Una arquitectura sorprenent

La piràmide va ser encarregada per l´operador d´autopistes Vinci (Autoroutes du Sud de la France[ASF] a l´època) en el marc del programa d´art públic. Al principi, s´havia planejat un projecte paisatgístic més ampli, bautitzat Parc de la Marca Hispànica, en referència a l´antic nom dels territoris catalans al sud dels passos dels Pirineus.

El concepte inicial de Ricard Bofill consistia en erigir un paisatge artificial en un quilòmetre, tot al llarg del tram de l´autopista. Ricard Bofill imaginava un “monument longitudinal” per marcar la transició d´Espanya a França, adornat de formes vistoses, entre elles una sèrie de piràmides.

Posteriorment, el procés de concepció es va concentrar finalment sobre un únic turó artificial en forma de piràmide, que es construiria a partir de materials, sobretot de terra, que es van treure durant la construcció de l´autopista.

Una simbologia europea

La base de la piràmide imaginada per Ricard Bofill reposa sobre un quadrat de 160 metres de costat, sobre el qual s´eleva el monument a una alçada de 70 metres del coll del Pertús. Les quatre columnes al cim evoquen la bandera nacional catalana. La concepció del monument mostra d´altres influències arquitectòniques, principalment mesoamericana i surrealista. L´obra de Bofill disposa també de jardins italians.

Com la piràmide va ser inaugurada el 1976, després de la mort de Franco i al principi de la transició espanyola cap a la democràcia, la piràmide ha esdevingut d´igual manera un símbol de les aspiracions europees d´Espanya, així com de la seva apertura als seus veïns del nord.

Tot un monument a la simbologia.

equinox en catala

Amb el suport de :