Fiscalitat: quan Espanya agafa el mateix camí que França

per Nico Salvadó

 

Editorial de Nico Salvado, fundador d´Equinox

La pressió fiscal a França, és a dir la suma de tots els impostos actius, es va situar el 2023 al 45,15% del PIB. A Espanya és un 38,35%. El bastó fiscal és doncs més curt pel seu veí ibèric.

Dit això, seria xocant que aquest bastó fos tan dur com a França, sent l´Hexàgon, junt amb Dinamarca, el país més sofocant fiscalment de tota la Unió Europea. Sense que això signifiqui que els serveis públics es mostrin més competents.

Tot i que Espanya té encara marge, s´ha de reconèixer que la política fiscal ibèrica està passant al galop. El 2009, la pressió estava en un 30,5%.

Espanya ha sofert l´augment més fort d´impostos i la caiguda més important del poder adquisitiu a partir de 2019, segons un informe de l´Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Així, el país dirigit pel socialista Pedro Sánchez, s´ha col.locat al primer lloc dels estats als quals els impostos sobre la renda i el patrimoni han augmentat més en el transcurs del s darrers cinc anys.

La famosa pressió fiscal acumulada al llarg dels cinc últims anys – a nivell de l´impost de la renda i sobre la fortuna – ha augmentat 15,8 mil milions. Els analistes de l´OCDE senyalen com “particularment significatiu”, el “fort” augment dels impostos en el transcurs del tercer trimestre, quan s´ha passat de 34,029 milions d´euros als 42,480 milions abans esmentats. Així, els ingressos reals per habitant han registrat una contracció del 2,09% al tercer trimestre del 2023 respecte als tres mesos precedents – la baixada més forta del conjunt de l´OCDE.

  • Nico Salvadó

    Fundador equinox.cat i equinoxmagazine.fr (Equinox en francés) Cap de redacció Equinox en catalán Corresponsal per a Europe 1 (radio nacional francesa) Corresponsal per a Radio Canada (radio nacional canadenc) Corresponsal per a I24news (televisio nacional israela)

equinox en catala

Amb el suport de :