La cervesa catalana més popular fundada per una parella francesa

El 1870, una parella d´alsacians desembarca a Barcelona amb un somni: crear la seva pròpia cervesa. Més de 150 anys més tard, aquesta ha esdevingut un dels emblemes de la ciutat i es consumeix a nivell internacional

A finals dels anys 1860, el projecte d´una unificació alemana comença a prendre forma a Alsàcia-Lorena. El problema és que es faria a expenses de França. Després de nombrosos conflictes diplomàtics entre els dos païssos, l´imperi francès va declarar la guerra al regne de Prússia el juliol de 1870. Dintre de les setmanes posteriors, August Kuentzmann Damm i la seva esposa Mélanie, decideixen sortir de la seva Alsàcia natal en direcció a Barcelona.

Un èxit fulgurant

Ràpidament, van fundar la Societat Anònima Damm i van fabricar una cervesa rossa, més lleugera que les del reste d´Europa i adaptada als gustos mediterranis. Es va comercialitzar a partir de 1876 amb el nom de “Strasburger Bier”. El logo de la marca presentava una estrella vermella coronada per cinc punts. Un símbol memorable que va permetre popularitzar la cervesa, fins a tal punt que, des dels seus orígens, els seus consumidors l´anomenen “L´Estrella”.

Principis del segle XX, primera consagració. La Strasburger Bier es reconeix i comercialitza a nivell internacional. Va ser inaugurada la fàbrica, situada al carrer Rosselló de Barcelona. El 1921, es canvia el nom per Estrella Dorada i vuit anys després, participa como a espònsor oficial a l´Exposició Universal de Barcelona.

El 1938, després de l´arribada al poder de Franco, el símbol de l´estrella vermella desapareix, jutjada com massa similiar a l´estrella utilitzada pels comunistes. Va ser reemplaçada per una estrella groga i així ha continuat fins ara. Haurem d´esperar fins el 1991 per que la cervesa, fundada per la parella d´alsacians, adopti el seu nom definitiu, Estrella Damm, en homenatge al seu fundador.

Una institució catalana

Més que una simple cervesa, l´Estrella Damm actualment està considerada com un dels símbols de Barcelona, un imprescindible a les festes espanyoles i també de les concentracions culturals, esportives i gastronòmiques.

La marca ha sabut imposar-se al pas del temps, exercint com a espònsor oficial de nombrosos esdeveniments a Espanya: la copa del món de futbol el 1982, les activitats relatives als Castellers a Catalunya des del 1997, el festival del Primavera Sound, l´estrena de la pel.lícula Vicky Cristina Barcelona el 2008…L’Estrella Damm des d´aleshores està present per tot arreu i no deixa d´innovar.

Cervesa 100% natural, els seus creadors van ser els primers en utilitzar el fred artificial per l´elaboració, gràcies a una màquina de compressió. Fins aquell moment, tots recorrien a un procés de

fermentació controlat pel fred natural de les grutes subterrànies. Al principi dels anys 2000, el grup es va diversificar i va entrar en el mercat de l´aigua i dels sucs, principalment amb l´adquisició de l´empresa Granini.

Des de 1876, la recepta utilitzada no ha canviat. La fàbrica situada al carrer Rosselló encara existeix; no produeix més cervesa, però es pot visitar. L´Estrella Damm surt avui en dia de la fàbrica de El Prat, també oberta al públic.

equinox en catala

Amb el suport de :