La primera foto de Barcelona es va fer gràcies a França

per Yolanda Trias Gonzalo

El 18 de novembre de 1839 es va realitzar la primera fotografia de Barcelona i també d´Espanya

Les autoritats van decidir que el Pla de Palau seria el marc d´aquell primer clixè sèpia. Un espai molt institucional, i de fons, els Porxos de Xifré, La Llotja i la Duana. La fotografia es va realitzar des d´una terrassa al costat del carrer General Castaños.

Si aquest esdeveniment va poder tenir lloc, és gràcies, al menys indirectament, al paper exercit per França. Tres mesos abans, el fotògraf Louis Daguerre va presentar una invenció revolucionària a L´Acadèmia Francesa de les Ciències de París: el daguerreotip. Aquest instrument és l´antecessor de l´aparell fotogràfic. Va emprar un mètode que consistia en fixar la imatge positiva obtinguda a la càmera, sobre una placa de coure recoberta amb una emulsió de plata i exposada als vapors del iode. Per cert, és gràcies a aquest mètode que tenim el cèlebre clixé d´Honoré de Balzac.

Enric Monlau, corresponsal de l´Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i el gravador Ramon Alabern, van assistir a primera fila a la presentació d´aquesta tècnica ultra innovadora. Aquest últim, meravellat per la invenció, va adquirir un exemplar de l´aparell i se´l va endur a Barcelona.

S´havien reunit tots els elements necessaris per immortalitzar Barcelona per primer cop. La captura de la imatge va trigar 22 minuts. Es va pregar als residents no sortir als balcons. Les voreres també estaven prohibides pels vianants. El pas d´un cotxe va frustrar la primera tentativa i va caldre un segon intent, que va ser el definitiu.

Actualment, aquesta foto es pot veure a l´Arxiu Fotogràfic de Catalunya, a l´antic convent de Sant Agustí. Malauradament, es tracta d´una còpia, ja que l´original es va perdre.

equinox en catala

Amb el suport de :