Espanya, motor del treball a Europa gràcies als treballadors estrangers

feina barcelona

 

L´horitzó del treball a Espanya s´aclareix, principalment gràcies a la mà d´obra llatinoamericana. No obstant, l´ombra de la precarietat sempre planeja

Espanya pràcticament es prepara per inscriure el seu nom amb lletres d´or a la història de la creació de llocs de treball a Europa. Amb una habilitat singular, el país ibèric ha creat al menys 783 000 nous llocs de treball el 2023, és a dir un terç del total dels nous llocs de treball a la zona euro. Una xifra encara més remarcable quan es considera que Espanya només representa una modesta fracció, el 10%, del PIB del bloc europeu.

Tot i que encara dobla la mitjana europea, la taxa d´atur a Espanya també ha conegut un descens inesperat en el curs del quart trimestre de 2023, arribant al seu nivell més baix des del 2007, el 11´76% , segons l´Institut Nacional d´Estadística ( INE ). Aquestes xifres estan bastant per sota de les previsions de la Banca Central Espanyola, que anticipava una pujada al 12´1%. “Les dades del mercat de treball el 2023 demostren la força i la resiliència de la recuperació de l´economia espanyola”, celebra el ministre d´Economia Carlos Cuerpo després de l´informe de l´INE.

La mà d´obra llatinoamericana reforça el treball a Espanya

Darrera d´aquesta bella història d´èxit s´amaga una realitat més rica i complexa: l´aportació crucial dels immigrants que han escollit Espanya com a terra d´acollida. En efecte, aquests darrers han jugat un paper essencial a la dinàmica econòmica del país, ocupant prop de la meitat dels nous llocs de treball creats l´any passat. I és una tendència que no deixa de créixer, amb sis nous treballadors sobre deu amb doble nacionalitat, donant testimoni així de la riquesa de la diversitat cultural i dels talents variats que aporten els migrants.

Quan s´observa el perfil dels nouvinguts, es constata que el treball a Espanya acull en massa llatinoamericans, arribats de tot arreu, des de l´Argentina a Mèxic, passant per Colòmbia i Veneçuela. Aquesta comunitat, forta pels seus estrets lligams lingüístics i culturals amb el seu país d´acollida, omple les llacunes en mà d´obra a diversos sectors, atenuant els efectes de l´envelliment demogràfic.

Observem aquí una evolució als llocs de treball ocupats: contràriament a la primera onada d´immigració de principis del segle XXI, centrada principalment al sector de la construcció, els immigrants llatinoamericans ja no es limiten als llocs de treball precaris i poc qualificats, participant de manera activa en la prosperitat i la diversificació del mercat de treball espanyol.

La borsa de treball a Espanya es manté equilibrada

El flux constant de mà d´obra jove, flexible i sovint ben formada, vinguda de fora, ofereix a l´economia espanyola una alenada d´aire fresc davant els desafiaments de l´envelliment demogràfic i de la transformació digital, principalment a sectors claus com l´hostaleria.

Tanmateix, malgrat aquesta millora al front de l´atur, persisteixen febleses al mercat de treball a Espanya, així com a d´altres païssos del sud d´Europa. Els treballadors es troben freqüentment en situacions precàries, fent malabarismes amb salaris miserables i contractes temporals. L´acceptació de aquestes deficients condicions de treball sembla el preu a pagar per aconseguir una feina. Els joves en particular són els més afectats per aquesta realitat, lluitant incansablement per aconseguir accedir a llocs de treball estables i decents.

  • Nico Salvadó

    Fundador equinox.cat i equinoxmagazine.fr (Equinox en francés) Cap de redacció Equinox en catalán Corresponsal per a Europe 1 (radio nacional francesa) Corresponsal per a Radio Canada (radio nacional canadenc) Corresponsal per a I24news (televisio nacional israela)

  • Yolanda Trias Gonzalo
equinox en catala

Amb el suport de :