L´art de millorar la nostra xarxa social a Barcelona

per Guillaume Rostand
guillaume rostand

guillaume rostand

Editorial de Guillaume Rostand, president de la French Tech de Barcelona

És increïble! Aquesta setmana ja m´han parlat de tu tres persones”

Aquesta frase la sento amb molta ( molta ) regularitat.

Jo dec a Barcelona ( al seu ambient, al seu estil de vida i al seu bon humor, sovint compartit ) i al meu entorn professional, haver aguditzat el meu sentit de socialització.

Sempre m´ha agradat conèixer gent, però ha passat una cosa que ha omplert la meva agenda de contactes i, evidentment, ha estat assumir la direcció de la French Tech de Barcelona.

Però prou de parlar de mi. La qüestió és aquesta: existeix un mètode per crear-se una xarxa de contactes a Barcelona? No hi ha cap recepta màgica ( si no la vendria per 99 euros a les xarxes socials! ), però sí alguns consells. I una constatació: Barcelona és un lloc fabulós per conèixer gent que també ho és.

Comencem pel principi. Una xarxa de contactes és essencial a la nostra vida personal i professional.

D´acord amb alguns estudis, fins el 85% dels treballs es troben gràcies a la nostra xarxa social. En el meu cas, el percentatge puja al 100%. És un dinamitzador essencial de la carrera, un facilitador dels negocis i una activitat que mai és un temps perdut. Aquí, les persones generalment es troben més disponibles i són més receptives que a França, oferint així un terreny fèrtil per ampliar els contactes professionals. Aquesta disponibilitat, sumada a una actitut proactiva, pot obrir-nos portes insospitades.

És convenient adoptar un enfocament de dues vessants. D´un costat, deixeu lloc a la improvisació: participeu a events, inicieu converses per LinkedIn, esteu oberts a les trobades fortuïtes. Per l´altre, saber “apuntar” també és crucial. Identifiqueu les persones que voleu trobar-vos, compreneu per què són importants per la vostra trajectòria i quin objectiu perseguiu. Aquest enfocament ben dirigit, garanteix que cada interacció sigui significativa i estigui alineada amb les vostres aspiracions.

Malgrat això, “apuntar”no equival a “esperar”. Una màxima bíblica resumeix perfectament l´esperit que s´ha de manifestar per tenir una xarxa de contactes reeixida: “ doneu, i us donaran” (Lluc 6:38).

L´enfocament més productiu és el de prendre la iniciativa sense esperar resultats immediats. Oferiu la vostra ajuda, compartiu els vostres coneixements, sigueu generosos amb el vostre temps i els vostres recursos. Aquesta generositat és la que forja relacions autèntiques i duradores.

Si respecteu aquests primers punts, el següent pas vital és no deixar-se aclaparar. Tot i que Barcelona és una ciutat plena d´oportunitats, totes les trobades no són útils. És essencial ser selectiu i donar més importància a la qualitat per sobre de la quantitat. Aquest plantejament us permetrà consagrar la vostra energia a les connexions més prometedores. I pel que a mi respecta, aconseguir juntar-me de tant en tant amb la meva família.

Sigueu selectius, però no oblideu estar presents. Reforcem la nostra xarxa de contactes especialment quan veiem la gent sovint i sempre per bones raons. La clau és doncs, la regularitat en les interaccions i la capacitat d´aportar alguna cosa als nostres interlocutors.

Amb la vostra presència regular i contribuint activament a la vostra xarxa, us creareu una reputació sòlida i fiable. Amb aquesta idea al cap, a la French Tech Barcelona, ens esforcem per crear i oferir events que facilitin les trobades, l´intercanvi de coneixements i la col.laboració.

No sempre ho aconseguim, les nostres trobades disten de ser sempre exemplars, podem tenir un aire pompós, massa volubles, excessivament tècnics, o per contra, gens ni mica. Però sempre ho farem amb un esperit d´autèntica camaraderia i amb ganes de fer compartir aquest tresor que és la xarxa social dels francesos de Barcelona!

equinox en catala

Amb el suport de :