Com s´integren els francesos a la vida barcelonesa?

per Yolanda Trias Gonzalo

Expatriar-se a Barcelona, sovint és una elecció. Alguns ho fan per canviar de vida, d’altres per amor a la ciutat o per una oportunitat professional. No obstant, Barcelona no sempre és escollida per les seves tradicions catalanes.

Fotos : Unsplash

Expatriació i adaptació són dos mots que van units. Viure a un altre país significa impregnar-se d´una nova cultura. Pels francesos instal.lats, és relativament senzill aclimatar-se a l´estil de vida barcelonès. No és estrany, ja que sovint pensen que és més agradable que el de l´Hexàgon. Malgrat això, els francesos no obliden les seves tradicions.

Una millor posició al mercat laboral

“Els francesos tenen la sensació de ser útils, que se´ls necessita”. Aquesta actitud pot semblar una mica pretensiosa, però funciona. Per Marion Suffert, consellera de gestió de carrera, la seva mentalitat explica la seva habilitat per trobar treball. De vegades, amb més facilitat que els mateixos barcelonesos.

Els expatriats francesos estan presents a nombrosos sectors del camp laboral. Majoritàriament als sectors de l´alimentació i de l´assessorament, “ja que els francesos són eloqüents i dominen l´art del llenguatge”.

Alguns d´ells s´instal.len a Espanya per iniciar una activitat com a emprenedors. “Tenen la tendència a creure que començar un negoci a Espanya serà més senzill”, remarca la Marion. Tot i que això no es pot comprobar científicament, a la Ciutat Comtal es troben nombroses associacions d´assistència pels francesos. “És cert que sovint això funciona per ells”, reconeix la consellera.

Malgrat la seva facilitat per trobar treball, els expatriats es veuen obligats a concordar amb la forma de recerca dels barcelonesos. “A França, servir-se de la xarxa social es veu com entrar per recomanació, mentre que aquí seria prioritària en la recerca de treball”, explica. Els espanyols no li donen la mateixa importància a la carrera professional que els francesos. “Aquí, quan coneixem algú , no li preguntem com es guanya la vida, si no què li agrada fer”, constata la Marion. Tot i que per ells és una mica xocant, els francesos de Barcelona no tenen problema per adaptar-se.

Els francesos s´integren

La major part dels francesos instal.lats a Barcelona viuen al centre. El 6´7 % d´entre ells viuen a la Dreta de l´Eixample i el 5´8% a la Vila de Gràcia, seguits per Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera. Barris que es troben entre els més cars de la ciutat, un detall que reflecteix el nivell de vida més aviat acomodat dels francesos de Barcelona.

Tot i que els francesos estan presents una mica per tot arreu a la ciutat, es fusionen amb l´entorn. Ramon Mas, propietari del bar D9 a Poblenou, arriba a la mateixa conclusió. “Els francesos es relacionen entre ells, és cert, però els hi agrada estar també amb els altres”, afirma el Ramon. Siguis barceloní o francès, “a tothom li agrada la música, ballar, beure i compartir”.

Ànima de barceloní, però fidel a les seves tradicions

Per contra, quan es tracta de menjar, els francesos són fidels als seus hàbits. Marion Pyo és una expatriada responsable d´una botiga selecta de queviures, amb molts productes francesos. Amb una clientela 60% francesa, ven formatge, vi, patés i molts altres productes de la terra. “Tinc clients que venen a comprar formatge perquè el troben a faltar, és clar, però també perquè volen conèixer els altres clients”, afirma la Marion.

Hi ha períodes més propicis per menjar productes francesos, segons ella. “En període de festes, venc molt xampany i foie gras”, constata la Marion. El període estival, és més favorable al vi rosat francès, “és més clar, lleuger i sec que el rosat espanyol”.

Els francesos de Barcelona són molt fidels a alguns productes del seu país natal, però aixó no significa que no consumeixin com els veritables barcelonins. En el sector de la xarcuteria, la Marion afirma: “els espanyols tenen uns pernils excel.lents”. Expatriació rima, per tant, amb una barreja de sabors, i els francesos demostren no ser uns llepafils.

equinox en catala

Amb el suport de :