El mosqueter D´Artagnan va combatre a Catalunya

image pixabay mousquetaire

El cèlebre D´Artagnan va combatre a la Catalunya Nord amb l´exèrcit de Luís XIII

Foto : Eugenio Cuppone de Pixabay

Charles de Batz-Castelmore, conegut amb el pseudònim de D´Artagnan, va existir realment. Sovint, el gran públic creu que D´Artagnan és només un personatge d´una pel.lícula o d´una novel.la.

Aquesta amalgama es troba a la trilogia d´Alexandre Dumas sobre els famosos tres mosqueters, on es barreja realitat i ficció. Dumas es va inspirar en les memòries apòcrifes de D´Artagnan, aparegudes el 1700, 27 anys després de la seva mort.

D´Artagnan era un cadet gascó. Estava destinat a ser un recaptador d´impostos. Només que Charles de Batz-Castelmore, era ambiciós i temerari. Volia entrar a la cort del rei i esdevenir mosqueter, o dit d´una altra forma, un militar d´elit. Per dur a terme el seu objectiu, D´Artagnan va allistar-se a l´exèrcit i va partir cap al sud de França, que en aquell moment estava en guerra contra Espanya, per causa de la successió de la corona madrilenya.

D’Artagnan combat a Cotlliure

Ens trobem a l´any 1642 i Batz-Castelmore arriba a Cotlliure, a dia d´avui meravellosa vila limítrof situada entre Perpinyà i la frontera espanyola. Va combatre coratjosament al costat de l´exèrcit francès, massivament desplegat per conquerir El Rosselló. Cotlliure no va resistir durant gaire temps davant de les tropes de Lluís XIII. Un cop va caure, és el torn de Perpinyà de veure´s assetjada per les tropes dirigides pel mateix cardenal Richelieu des de París. L´objectiu era fer rendir per gana els perpinyanesos. Per reforçar el setge, la marina francesa va enviar més homes a través dels ports de Cotlliure, Argelès i Port-Vendres.

Finalment, al cap d´una setmana, el 28 d´agost de 1642, Perpinyà es va rendir a França. En aquell moment aliats amb les tropes parisenques, els catalans fan una gran festa a Barcelona per celebrar la victòria. Llàgrimes de joia que es transformaran en sang. El 1659, França i Espanya signaran el Tractat dels Pirineus que dividirà en dos Catalunya i la dibuixarà com la coneixem avui dia: Perpinyàal nord, a França, i Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida al sud, a Espanya.

D´Artagnan va morir una vintena d´anys després, el 25 de juny de 1673 davant les portes de Maastricht, durant la guerra iniciada per Luís XIV contra les Províncies Unides.

  • Nico Salvadó

    Fundador equinox.cat i equinoxmagazine.fr (Equinox en francés) Cap de redacció Equinox en catalán Corresponsal per a Europe 1 (radio nacional francesa) Corresponsal per a Radio Canada (radio nacional canadenc) Corresponsal per a I24news (televisio nacional israela)

  • Yolanda Trias Gonzalo
equinox en catala

Amb el suport de :