“Hem vist coses”: si els Pirineus poguessin parlar, per Phillipe Saman

per Philippe Saman
piràmide de la frontera franco-catalana

philippe samanPhilippe Saman ha estat director de la Cambra de Comerç de Barcelona de 1979 a 2021. Actualment, intervé com un simple ciutadà francès de Barcelona, amb la visió retrospectiva d´aquell que viu a la capital de Catalunya des de 1978
Des de fa segles, hem custodiat la frontera entre Espanya i França. Molts ens consideren testimonis silenciosos de la Història. Només en els darrers cinquanta anys, hi ha hagut molts canvis sobre les nostres espatlles. Les condicions de pas a través dels nostres cims i les nostres valls, han incidit directament sobre nosaltres.

La frontera de La Jonquera ja no existeix, per dir-ho així. Aquella mala imatge que teníem, ha quedat molt enrrera en el temps. La gent parlava de nosaltres com d´un obstacle, d´un mal moment que s´havia de passar. Teníem mala premsa. Edificis plens de senyors en uniforme que volien controlar tot, saber tot sobre aquells que travessaven els nostres ports de muntanya. Controls rigurosos i cues d´espera interminables.
Gràcies a Déu, tot això pertany al passat. Ara estem tranquils. I que duri.

  • Philippe Saman

    Philippe Saman ha estat director de la Cambra de Comerç de Barcelona de 1979 a 2021. Actualment, intervé com un simple ciutadà francès de Barcelona, amb la visió retrospectiva d´aquell que viu a la capital de Catalunya des de 1978.

equinox en catala

Amb el suport de :