Per què el croque-monsieur es diu bikini a Barcelona?

per Yolanda Trias Gonzalo
foto pixabay bikini

Més enllà del cèlebre vestit de bany, el bikini a Catalunya designa també el croque-monsieur francès. Equinox ha indagat sobre les raons d´aquest nom tan original.

Foto : turbo99kjt de Pixabay

Croque-monsieur a França, mixto a Espanya i bikini a Catalunya, el sandvitx elaborat amb pa de motlle, pernil i formatge, canvia de nom segons el nostre lloc de residència. Per comprendre l´origen del terme bikini, ens hem de remuntar al 1953, quan la sala amb el mateix nom feia ballar els barcelonesos al seu local de l´Avinguda Diagonal. La Sala Bikini volia situar-se a l´avantguarda i el seu propietari va importar de França el famós croque-monsieur.

En aquella època, quan Catalunya es trobava sota la dictadura franquista, estava prohibit fer servir mots anglesos o francesos per designar productes espanyols. Els clients demanaven llavors “el bocadillo de la casa” ( l´entrepà de la casa ). Amb el temps, ”l´entrepà del Bikini” va esdevenir simplement el bikini. Actualment, el terme forma part del llenguatge corrent.

La Sala Bikini avui dia es diu el Bikini Club, una discoteca i sala de concerts que continúa capitalitzant la notorietat del sandvitx, disfressant alguns membres del personal de bikini gegant.

Sandvitx mixte, cubà o bikini?

A la resta d´Espanya, el bikini s´anomena sandvitx mixte, o més inusualment, sandvitx cubà. Una referència a l´illa on ràpidament va esdevenir un plat molt popular als anys 1930 amb l´arribada dels nord-americans al seu territori. Una teoria afirma que l´origen del plat de pernil i formatge seria americà. El primer sandvitx calent vindria de Nova York i s´hauria servit per primer cop sobre la gespa d´un terreny de beisbol a la fi del segle XIX.

A Europa, és a França on el sandvitx calent amb pernil i formatge va fer la seva primera aparició a principis del segle XX. Suggerit a la carta d´un cafè del Boulevard des Capucines a París als anys 1910, el croque-monsieur francès, seria anomenat així com a resultat d´una ‘boutade’ del cap de l´establiment. Segons la llegenda, el propietari del cafè hauria dit un dia als seus clients, que el pernil que s´emprava per fer els seus sandvitxos provenia de carn humana .Una broma que el va inspirar per incloure definitivament el croque-monsieur a la seva carta. Deixant de banda el seu nom, el plat francès difereix també per la seva recepta. Contràriament al bikini, aquest té la particularitat de recobrir-se d´una capa de beixamel abans de posar-lo al forn.

Ara ja sabem per què és un costum demanar un bikini a Barcelona.

equinox en catala

Amb el suport de :