Cinc actors espanyols que han triomfat a França

per Yolanda Trias Gonzalo

Nascuts a Espanya, la majoria va començar la seva carrera al seu país natal, abans de provar sort a França, amb èxit. Aclamats per la crítica francesa, divideixen el seu temps entre França i Espanya, dos països on han aconseguit imposar el seu estil.

Sergi López, francès d´adopció

Foto : Filmoteca de Catalunya

Nascut a Vilanova i La Geltrú, a la província de Barcelona, va debutar al teatre espanyol, però va ser a França on va aconseguir el seu primer paper principal a La Petite Amie d’Antonio de Manuel Poirier. El 1997, el film Western, del mateix realitzador, va ser un èxit comercial i va propulsar la seva carrera. A partir d´aquell moment, els seus papers protagonistes es succeeixen tant a Espanya com a França. El 2001, Sergi López va esdevenir el primer actor estranger que va rebre el Cèsar com a millor actor pel seu paper a Harry, un ami qui vous veut du bien.

El 2007, va iniciar una gira per tota França amb els seus monòlegs. Més de la meitat de les pel.lícules en les que ha participat fins ara, són produccions franceses, prova del seu èxit amb el públic de l´Hexàgon.

Rossy de Palma, una actriu poc convencional

Foto : Casa de America

Nascuda a Palma de Mallorca el 1964, Rossy de Palma és una de les actrius espanyoles més conegudes a França. A finals dels anys 1980, Pedro Almodóvar es va fixar en una jove Rosa, en aquell moment cambrera d´un bar a Madrid, i li va donar un petit paper a La llei del desig, el primer gran film del cineasta. A partir d´aquell moment, va esdevenir una de les seves actrius recurrents i va conèixer un èxit rotund a Espanya.

Amb un físic atípic i un sentit de l´humor singular, Rossy de Palma captiva a tothom i comença a filmar a l´estranger, especialment a França, on ha participat a més d´una vintena de produccions. També ha rodat amb els actors francesos de moda, Roschdy Zem, Albert Dupontel, Gérard Lanvin i Léa Seydoux. El maig de 2022, Rossy de Palma va presidir el jurat de la Càmera d´Or del Festival de Canes, on ja havia estat membre el 2015.

Victoria Abril, la més francesa de les espanyoles

Foto : Georges Biard-Wikipedia

Victoria Mérida Rojas comença la seva carrera d´actriu el 1975, a l´edat de 16 anys. Va conèixer l´èxit de manera quasi inmediata treballant pel realitzador de renom mundial, Vicente Aranda. Va ser en aquella època quan va canviar el seu nom per Victoria Abril i es va imposar com una de les esperances de l´escena espanyola. A partir dels anys 1980, actua pels realitzadors espanyols més destacats, com Pedro Almodóvar, i comença al mateix temps a fer-se un lloc a França, aconseguint papers secundaris al costat d’ Annie Girardot i de Nathalie Baye.

Aquestes aparicions li valdran dues nominacions consecutives el 1984 i el 1985 pel Cèsar a la millor actriu secundària. Va esdevenir un valor segur de l´escena còmica dels anys 1990. Obté papers principals a França amb Gérard Jugnot, Alain Chabat, Josiane Balasko…Èxits que li permetran conquerir el públic francès i particularment la petita pantalla, amb aparicions regulars a sèries franceses i un paper principal a l´exitosa sèrie Clem, emesa a TF1 i visionada per més de 5 milions de telespectadors cada setmana.

Jean Reno, una consagració tardana

Foto : El Hormiguero

De pares espanyols, Juan Moreno Herrera Jiménez, més conegut com Jean Reno, va nèixer a Casablanca, al Marroc. La seva família, fugint de la dictadura franquista, es va instal.lar a França el 1970. És en aquell moment quan decideix iniciar la seva carrera d´actor. Va realitzar les seves primeres aparicions al cinema dels anys 1980 al film Le Dernier Combat, de Luc Besson. A partir d´aquell moment, va començar a treballar amb els actors francesos més importants.

Va ser al arribar als quaranta anys, quan l´actor franco-espanyol va conèixer l´èxit amb el film Le Grand Bleu el 1988, que li va permetre imposar-se com un gran actor de l´escena francesa i ser nominat per primer cop als Cèsars a la categoria de millor actor secundari.

El seu èxit s´afiança als anys 1990 i 2000, aconseguint en nombroses ocasions el paper protagonista a les grans produccions franceses. Aquests últims anys, l´actor ha aparegut a films espanyols i també a sèries d´èxit com ¿Quién mató a Sara?, a Netflix.

Carmen Maura, una referència

Foto : El Hormiguero

Una altra actriu fetitxe de Pedro Almodóvar, que acumula 4 premis Goya com a millor actriu, un rècord a la història del cinema espanyol. A partir dels anys 2000, l´actriu espanyola, francòfona, que havia estudiat a l´Escola Nacional Superior de Belles Arts de París, es llença a l´escena francesa.

El 2013, obté el Cèsar com a millor actriu secundària per Les femmes du 6e étage, actuant al costat de Fabrice Luchini. Un film aclamat per la crítica, que segueix la història d´unes dones espanyoles arribades a París als anys 60, que treballen com a minyones a la capital francesa. Carmen Maura ha actuat a una quinzena de pel.lícules franceses, sovint en papers de dona coratjosa.

equinox en catala

Amb el suport de :