Les 7 diferències entre els supermercats espanyols i francesos

per Yolanda Trias Gonzalo

Tant si es fan les compres a Mercadona, Consum, Condis o es prefereixen les cadenes franceses Carrefour o fins i tot AlCampo, tots hem observat les nombroses diferències entre els supermercats francesos i espanyols.

Foto : Laura Guerrero

Xarcuteria, cosmètica, galetes, fruites i verdures… Gairebé tota l’oferta de productes venuts en supermercats és diferent entre França i Espanya, ja sigui en la presentació, el contingut, les marques o fins i tot el gust. Hem seleccionat set grans diferències entre les grans superfícies franceses i espanyoles.

Els pernils venuts sencers

Independentment de la cadena que trieu per fer les compres, trobareu a tot arreu a Espanya un gran taulell de xarcuteria, amb tot el pernil sencer suspès i ordenat en funció de la seva mida i del preu. Gla, serrà, pata negra, ibèric, n’hi ha per a tots els gustos i els pressupostos.

A més, trobarem l’oferta de xoriços, lloms o botifarres venuts ja envasats o tallats. A França, per contra, és molt rar trobar pernils sencers venuts en supermercat, ni tan sols al xarcuter. Pel que fa a l’oferta, continua sent molt més limitada, amb una relació qualitat-preu diferent.

Bidons d’aigua de 10 litres

A Espanya, és bastant comú anar al supermercat a comprar bidons d’aigua de 5 o 10 litres, i instal·lar-lo al saló o a la cuina. L’aigua de l’aixeta no és sempre de bona qualitat i els espanyols tenen per costum comprar-ne en gran quantitat. Per tant, recorren molt més a les ampolles d’aigua que els seus veïns francesos, que per part seva, es beneficien en gairebé tot el territori d’una aigua de qualitat. Si encara es compra aigua al supermercat a França, això es limita sovint a petites ampolles de 50 cl, o fins i tot 1,5 litres, però molt rarament més quantitat.

Molts més envasos plàstics

Cogombres, pomes, pastanagues, maduixes… Gairebé tots, i de manera sistemàtica, estan coberts d’envasos plàstics a Espanya, quan a França es venen a granel o envasats en cartó.

En un moment en què la lluita contra la sobreproducció de residus, en particular no reciclats, és prioritària per la majoria de les principals cadenes franceses, els seus homòlegs espanyols semblen estar retardats en aquest tema.

Una selecció de gelats més reduïda

Si els francesos volen trobar els seus cornets preferits al festuc, els seus pots a la nou pacana, o fins i tot els polos que captiven als nens a França, pot ser que no quedin satisfets a Espanya. En efecte, l’oferta de gelats als supermercats és més limitada, amb només alguns sabors i molt pocs pots. Per tant, sobretot a Catalunya, no és estrany veure gelateries proposar als seus clients comprar crema gelada per litre, cosa que no existeix a França, on es trobaran sovint nombrosos prestatges proposant gairebé tot el que es pot degustar en una gelateria.

Nesquik o ColaCao?

De la mateixa manera que a França tenen l´etern debat entre el pa amb xocolata i la xocolatina, a Espanya també es té un altre sobre la xocolata en pols. Entre la marca americana desenvolupada a Europa en els anys 1950, o la firma espanyola llançada al final dels anys 1940, el debat encara no està decidit.

I a diferència de França, no és una qüestió geogràfica: a tot arreu d’Espanya trobarem defensors del Nesquik i del ColaCao, encara que el segon estigui més estès als cafès i restaurants.

Compra a granel

Tal com passa amb els envasos plàstics, Espanya sembla menys desenvolupada en la qüestió bio i a granel, on només uns pocs productes, principalment fruita seca, poden comprar-se a granel. A França, ara són els cereals, l’arròs, les pastes, les espècies o fins i tot algunes begudes les que poden comprar-se a granel, a més de totes les fruites i hortalisses. La bio també s’ofereix a preus assequibles, de vegades a preus similars als productes no bio, on els supermercats espanyols tenen una gamma limitada i bastant cara.

Els supermercats oberts 24 hores

Ha tingut vostè un llarg dia i no ha tingut temps d’anar a la botiga fins a les 21 hores per a fer les seves compres? A Espanya no és un problema. En particular a les grans ciutats, els supermercats oberts 24 hores són molt nombrosos. A qualsevol hora del dia o de la nit, podrà trobar el producte que li falta, però a França, passades les 21 hores, haurà d’esperar l’endemà al matí, en general a les 9.00 hores per fer les seves compres.

equinox en catala

Amb el suport de :