Stéphane Vojetta, reelegit diputat dels francesos d’Espanya

per Aurélie Chamerois

El diputat va ser triat per a un nou mandat a l’Assemblea Nacional, al final d’una campanya particularment dura contra l’Insoumis Maxime Da Silva.

Photo : CL/Equinox

Va confirmar la seva candidatura a Equinox el mateix vespre de la dissolució. Des de llavors, Stéphane Vojetta no ha estalviat esforços, partint per a un road trip a través de la circumscripció amb la seva suplent Nathalie Coggia.

Enfront d’ell, un adversari d’envergadura nacional: Maxime Da Silva, antic responsable dels recursos humans del grup parlamentari de la France Insoumise i investit pel Nou Front Popular. Orador de talent, banyat en la retòrica insoumise, amb el suport dels tenors de l’esquerra catalana i espanyola, Da Silva tenia un clar desavantatge : el desconeixement de la circumscripció, on va ser brutalment propulsat fa menys d’un mes, cosa que no va agradar ni a alguns militants ni, visiblement, als electors.

En opinió d’observadors locals, el perfil de Da Silva també es trobava massa a l’esquerra per a una circumscripció més aviat al centre dret. Des de la creació de les circumscripcions de l’estranger, només un candidat d’esquerra ha aconseguit ser escollit en la cinquena: Arnaud Leroy, socialista, havia guanyat l’any 2012 contra una candidata de dreta particularment mal preparada.

No obstant això, el macronista va amagar amb cura els seus vincles amb el president francès durant la seva campanya, fent l’aposta de presentar-se sense partit i capitalitzant únicament en el treball de terreny realitzat en els últims tres anys. Una estratègia visiblement rendible: ha guanyat còmodament l’elecció, amb més del 61,47% dels vots, millorant en quatre punts el seu resultat de 2022.

equinox en catala

Amb el suport de :