Noia ‘au pair’ a Barcelona, una expatriació una mica especial

per Lucille Souron

A més de l’Erasmus i altres anys sabàtics, el sistema ‘au pair‘ és una bona manera de descobrir un país en profunditat sense obrir massa la butxaca. Però integrar-se en la vida quotidiana d’una família estrangera no sempre és fàcil. Testimoniatges.

Foto de la coberta: Clara Soler Chopo – mairie de Barcelone

Com anar a la trobada d’un país quan no es vol estudiar i no es coneix ni la llengua ni els seus habitants? Una qüestió complexa a la qual responen milers de joves francesos: au pair. Ser ‘au pair’ és quan un o una jove marxa a viure en una família per ocupar-se dels nens a canvi de l’allotjament, del menjar i d’una petita suma de diners.

«No s’ha de veure com un treball sinó com un intercanvi de serveis», ens diu Emília, per a qui la seva experiència ‘au pair’ ha estat «la millor decisió de la seva vida». Ha passat, com molts altres joves, per un organisme anomenat Aupairworld, líder d’aquesta mena de plataforma, que reivindica 30 000 futurs au pairs i 12 000 famílies d’acolliment en recerca activa. Aquests llocs posen en contacte als joves i a les famílies. En el lloc no hi ha despeses de registre per als joves, sinó costos d’inversió per a les famílies, d’aproximadament 50 euros. Algunes altres entitats carreguen als joves, 200 euros, com la plataforma francesa Les Pipelettes, per exemple.

A continuació, el lloc connecta les dues parts, que es troben en videoconferència i després han de proporcionar documents (fotos, peces escrites) per tal de conèixer-se millor. «Això dona verdaderament confiança», conta Émilie, arribada l’any 2020 per ocupar-se de tres noies i més tard va romandre vivint a Barcelona, «perquè la família amb la qual estava m’ha fet enamorar-me de la ciutat».

Foto: Clémentine Laurent

Ell també s’ha enamorat de la ciutat en part gràcies a la seva experiència au pair. «No hi ha només noies au pair», ens conta Flavien, un jove belga que ha vingut a viure aquesta experiència particular en una família francocatalana cap a Zona Universitaria. Per a ell, l’aventura ha estat beneficiosa, i explica que «l’avantatge és que descobreixes una ciutat i un país, immers en la cultura, allotjat i alimentat», condicions gairebé ideals per al jove, que l’han convençut d’instal·lar-se a continuació a la ciutat comtal.

No obstant això, confia que la relació amb el petit noi del qual s’ocupava ha estat complexa. Les famílies que busquen parelles segueixen sovint el mateix esquema: famílies afortunades, pares absents i nens-reis. Una situació que a vegades pot causar danys, Flavià ho corrobora. La mateixa constatació fa l’Emmie, una jove nantesa que ha decidit simplement deixar la seva experiència a ‘au pair, un mes abans del final previst.

«Quan tot el dia és conflictiu cal partir»

És a Sitges que la jove acabada de sortir de l’institut es va establir al març, amb un noi de 3 anys. Ràpidament, es va adonar que l’educació dels pares no era la que esperava. El petit noi era capritxós, turbulent, feia crisis, fins a la gota que va fer vessar el got: un cop de peu a la francesa.

És massa per a ella, decideix posar fi a l’aventura. «Quan tot el dia és conflictiu cal marxar. Des del començament de l’estiu estava en crisi constant. És una pena que s’acabi així, sé que per a d’altres ha anat bé, no me’n penedeixo, però no ho tornaré a repetir», conclou que ha adorat la seva experiència, ha avançat molt en espanyol i s’ha fet grans amigues, a casa de qui lloga, esperant tornar a la seva ciutat.L’experiència au pair no és un assumpte petit, «a l’entrevista cal fer obligatòriament preguntes», aconsella Emmie. La integració en un nou país i un nou esquema familiar dona seguretat i imprevisibilitat. És cert que no ens trobem sols en la seva expatriació, sinó amb una família que ha estat triada a mitges.

equinox en catala

Amb el suport de :