En el gran mercat immobiliari de lloguer de Barcelona, existeix la tendència a creure que els expatriats continuen sent preferits pels propietaris espanyols. Tanmateix, això ja no és necessàriament cert.
El mercat immobiliari barceloní no és una cosa fàcil. Amb els lloguers que augmenten, els salaris que no els segueixen en la pujada i una demanda cada vegada més forta que l’oferta, no és tan fàcil sortir-se´n. No obstant això, sembla que els expatriats, els francesos concretament, es troben entre els més apreciats pels propietaris catalans. Mite o veritat?
«No és que prefereixin els francesos sinó que privilegien un bon expedient: busquen la seguretat», assegura Laure Condamine, cercadora de pisos a Barcelona des de fa deu anys amb la seva empresa A place to live. En realitat, la idea que els propietaris prefereixen els expatriats, és falsa. No és la nacionalitat que miren, sinó els ingressos, afirma l’experta. Com en qualsevol ciutat, tot es juga al dossier, afegeix: «l’expedient ideal és un contracte de treball a Espanya, tenir més d’un any d’antiguitat, no estar en període de prova i guanyar 3 vegades el lloguer». No importa si som francesos, espanyols o americans.
Malgrat això, l’estereotip segons el qual els expatriats guanyen més diners que els espanyols persisteix, i encara que avui sigui menys real, continua sent el cas d’una majoria de ciutadans francesos. Aquest avantatge salarial juga a favor seu i, en efecte, són més capaços de ser triats pels propietaris.
La cultura de la propietat
Una de les particularitats dels francesos és també una certa cultura de la propietat que comparteixen amb els espanyols, que juga a favor seu. A Espanya, segons Eurostat, només el 24,9% de la població viu en un habitatge llogat, mentre que a Alemanya, el 49,5%, Suïssa, el 57,7%. A França, la taxa és bastant similar a Espanya, ja que només el 36% de la població és llogater. «Quan es diu als propietaris que els seus futurs arrendataris són ells mateixos propietaris, això tranquil.litza»,assegura Laure Condamine. Una altra característica que anima els propietaris a triar els francesos.
Amb tot, aquesta preferència nacional es farà cada vegada menys freqüent a mesura que el mercat s’estengui. Amb un 70% d’augment dels lloguers a Barcelona en els últims deu anys, es tracta més que mai de diners i expedients impecables. Futurs arrendataris, caldrà donar-ho tot.