La misèria és menys penosa sota el sol de Barcelona?

per Yolanda Trias Gonzalo

Guanyar el salari mínim interprofessional a França o a Espanya, significa el mateix? Tot i que la vida és més barata a la península Ibèrica, algunes despeses continuen sent elevades. Les llars modestes gaudeixen realment d’una millor qualitat de vida a Espanya?

“La misèria és menys penosa al sol”, cantava Aznavour. Tot i que l’art reflecteix sovint la vida, es pot prendre seriosament aquesta afirmació? A Espanya, el cost de la vida és més barat, però hi ha menys ajudes socials. Per tant, cal preguntar-se si les llars modestes realment arriben a final de mes.

Què es compta en un pressupost? L’allotjament, en primer lloc, que s’ha disparat a Barcelona (amb més de 1190 euros per un pis de 60 m²). En segon lloc, el que s’anomena cistella de supervivència, és a dir, les compres d’aliments de primera necessitat. El cost total d’aquesta cistella (llet, pa, arròs, ous, formatge, carn, fruites, verdures) a principis de l’any 2024 a Espanya era de 125,66 euros, el 12,8% del salari mínim net espanyol, que és de 1165 euros al mes. En aquest sentit, Espanya es troba bastant bé posicionada entre les nacions europees, especialment respecte a França, on la cistella representa el 13,2% del salari mínim net.

Un altre avantatge important a Barcelona és el cost del transport. A l’àrea metropolitana, amb una subscripció mensual TMB il·limitada a 21,35 euros (en comparació d’uns 80 euros a París, segons les zones seleccionades), som lliures de passejar on vulguem. Però, quan es vol viatjar més lluny, el bitllet de Rodalies de Barcelona-Sants a Sitges, per exemple, es troba a gairebé deu euros.

Qualitat de vida per sobre de la mitjana

Barcelona és molt avantatjosa també pel nombre d’activitats sense cost que ofereix, per la seva proximitat amb paratges naturals inherentment públics i gratuïts, com la platja o la muntanya. De la mateixa manera, es podrà passejar per la ciutat i gaudir amb un cafè a 1,50 euros o un gelat a 3 euros, si no s’aventura als barris massa turístics.

Des de la seva revaloració el 2024, viure amb el salari mínim interprofessional a Barcelona és possible, però pot ser complicat si el lloguer és massa exorbitant. La solució triada per les persones que viuen soles generalment és el lloguer d´una habitació: a la Ciutat Comtal encara és possible trobar habitacions a menys de 600 euros al mes.

Amb aquestes dades, no és d’estranyar que, segons el recent rànquing d´InterNations, Espanya es trobi en el lloc 14è dels països on les finances dels expatriats gaudeixen de bona salut. Per contra, la nació continua sent la primera en qualitat de vida, fins i tot amb un SMI.

equinox en catala

Amb el suport de :