Les aplicacions de “esport a la carta” que permeten fer diferents activitats esportives en diferents centres fan cada vegada més adeptes tant entre particulars com entre empreses, especialment a Barcelona i sobretot entre els expatriats. Descripció d’un fenòmen en plena expansió.
“Practico esports molt diferents: ioga, barre, aero, spinning, kick boxing, natació… un sol centre no em permetria reunir totes aquestes disciplines”, explica Cecile, originària de Liège, de 33 anys, barcelonina d’adopció des de fa 8 anys. Com molts altres esportistes, Cecile pel que fa a la seva activitat física, ha optat per no triar.
I és gràcies a aplicacions com Classpass o Urban Sports Club (n’hi ha d’altres, aquestes dues últimes són les líders a Barcelona) que la que viu a la Sagrera pot permetre’s seguir sent curiosa. Aquestes plataformes, ambdues creades a principis dels anys 2010 (respectivament per una americana i per un alemany) son tot un èxit en tots els països que s’han acostat, i sobretot a Barcelona.
De fet, totes dues aplicacions funcionen de manera diferent, però sempre amb el mateix objectiu de flexibilitat. Si Classpass ofereix un servei de crèdits vinculat al pressupost (com més diners es paga, més crèdits es pot accedir a cursos), Urban Sports Club només té un pla, només la seva mida varia, amb fórmules S, M, L o XL que permeten augmentar la freqüència del nombre de sessions al mes.
A més d’adaptar-se al pressupost i als desitjos esportius, aquestes aplicacions també són molt internacionals. Urban Sports Club està instal·lat en 10.000 centres a Espanya, Itàlia, França, Bèlgica i Portugal, igual que Classpass, que existeix en 30 països al voltant del globus.
El paradís de l’expatriat
Quan s’adjunta flexibilitat dels horaris i del pressupost i presència internacional, què es recull? Un expatriat, és clar. I és aquest el públic que aquestes plataformes han conquistat amb èxit. De fet, Cecile, copywriter per a una multinacional, resalta la llibertat de l’aplicació que utilitza, com en Jacob, enginyer informàtic de V.I.E que explica que en arribar a Barcelona fa un any per a unes pràctiques, va fer un munt d’anades de tornada a París, i va quedar seduït per la presència transfronterera de l’aplicació.
Gran esportista, va trobar a través de la plataforma la seva felicitat, fins i tot geogràficament inestable. “En els primers sis mesos a Barcelona, vaig haver de tornar molt a París i de vegades per diversos dies. Així que vaig poder continuar entrenant-me durant els meus viatges”, explica aquest francès de 28 anys.
Un altre argument per a aquestes aplicacions és el de l’estil de vida de l’expatriat, que també és sovint un digital nomad. Cecile la Belge, per exemple, treballa completament a distància i els cursos li permeten no només descobrir geogràficament Barcelona, sinó també tenir moments de sociabilitat organitzant sessions amb amics: “Això permet realment no avorrir-se i això és el que instaura un estil de vida sostenible. A més, m’encanta organitzar activitats esportives amb altres amigues que també tenen Urban”.
El preferit per a les empreses també
Els particulars no són els únics seguidors d’aquestes plataformes. A Urban Sports Club, per exemple, més de 7.000 empreses europees han subscrit un abonament que permet oferir descomptes als seus empleats. Una manera com una altra d’atreure talents que cada vegada exigeix més un equilibri saludable entre vida professional i vida personal.
Justine, veïna de Poblenou que viu a Barcelona des de fa 6 anys, no deixa el seu barri per anar a l’esport i gaudeix d’un descompte a la meitat del preu en la seva subscripció gràcies a la seva empresa.
Així doncs, és un concepte perfecte per a aquells que tenen alma de viatjers o els agrada canviar d’esport cada setmana, però que s’aborreix quan es decideix per un esport o un lloc, explica de nou Jacob, que ha aturat el seu abonament: «He decidit deixar Classpass perquè només l’utilitzava per a la boxa, i si volia poder fer competició, m’havia d’inscriure al club».
No és la desinscripció de Jacob la que farà la ruïna d’aquestes aplicacions. A partir de 2020, després de només 8 anys d’existència, Classpass ha vist la seva valorització superar els mil milions de dòlars. Urban Sports Club, líder europeu, també mostra rendibilitat i creixement ràpid: els seus ingressos nets es van duplicar entre 2021 i 2022 i van continuar augmentant el 2023.
A l’estiu de 2024 la start-up va anunciar un augment dels fons de 95 milions d’euros, que hauria de portar-lo al cercle tancat de la valorització de mil milions de dòlars. L’esport a la carta té un futur d’èxit per davant.