El Parlament espanyol bloqueja el tractat d’amistat amb França signat a Barcelona

per Aurélie Chamerois

Cop de fre en les relacions franco-espanyoles. Aquesta setmana, el Congrés dels Diputats ha rebutjat el Tractat d’amistat i cooperació entre Espanya i França, signat amb gran pompa a Barcelona el gener de 2023 per Pedro Sánchez i Emmanuel Macron.

El Tractat de Barcelona pretenia reforçar la coordinació política entre els dos països veïns, amb una sèrie de mesures ambicioses: participació creuada dels ministres als Consells de Ministres, desenvolupament conjunt de les interconnexions energètiques, de transport i de telecomunicacions, i una fulla de ruta comuna en el marc de la Unió Europea.

Però la iniciativa no ha superat la prova del vot. El PP (dreta), Vox (extrema dreta) i l’UPN (regionalistes de Navarra) hi van votar en contra, denunciant una vulneració de la Constitució espanyola. El Partit Popular ja havia recorregut al Tribunal Constitucional, posant l’accent en l’article que permetria la participació de ministres estrangers en les deliberacions del govern espanyol.

Més enllà dels vots contraris, les abstencions de Junts (independentistes catalans) i de Podemos (esquerra radical) van ser decisives. En el cas dels catalans, el rebuig és simbòlic. Segons Junts, la cimera de Barcelona —el marc escollit per a la signatura del tractat— va ser utilitzada pel govern com un missatge polític per tancar el cicle del procés independentista. Una «provocació» que, segons ells, justificava el seu rebuig al text. Podemos, per la seva banda, rebutja qualsevol iniciativa que reforci el marc de l’OTAN, considerada una estructura alineada amb els interessos nord-americans.

Un projecte suspès, tot i la ratificació francesa

Tot i que França ja ha ratificat el tractat, aquest rebuig per part d’Espanya en bloqueja qualsevol desplegament. Tanmateix, el text pretenia «consolidar la relació bilateral» amb un marc jurídic i polític a l’altura dels reptes del segle XXI, segons les paraules del president del govern Pedro Sánchez.

Compost per deu títols, el tractat destacava també els lligams humans entre les dues nacions, fent esment especialment a la memòria de l’exili republicà espanyol a França. «És una llàstima, era simbòlic, aquest text era un punt de referència per a l’acostament entre els dos països, però el que compta és l’esperit del tractat», declara a Equinox el diputat dels francesos a Espanya Stéphane Vojetta.

Entre bastidors, alguns diputats espanyols denuncien un error estratègic del govern: ni Pedro Sánchez ni la vicepresidenta Yolanda Díaz eren presents durant la votació. Un símbol més en un dossier diplomàtic que ara mateix queda en punt mort.

equinox en catala

Amb el suport de :