França, primer client de vi espanyol

França, primer client de vi espanyol

França és el client nº 1 en el mercat del vi espanyol. Així ho mostren les xifres, però no tant els gots plens. Darrere l´augment d´importacions de líquids ibèrics, l´Hexàgon amaga una reticència que és fruit d´una mala imatge i d´un paladar encara massa tancat, que guanyaria molt si s´obrís. Els anàlisis i les recomanacions dels experts.

277 milions és el nombre total de litres de vi espanyol exportats a França entre gener de 2022 i agost del 2023 segons una enquesta de l´Institut Nacional d´Estadístiques (INE). Durant una mica més d´un any, l´Hexàgon ha conservat el seu lloc com a primer client de líquids ibèrics. Però és realment un veritable amant d´aquests vins?

Les xifres són enganyoses, estima Anne-Laure Michel, promotora de vins espanyols a França a través de la seva empresa Sacacorchos Tirebouchon. “No són les ampolles que acostuma a comprar Espanya, més aviat és vi a granel”, afirma. Vi blanc o vermell provinent de cuba o cisterna, que s´associa més al mot “quantitat” que al mot “qualitat”. “Generalment prové de la regió de Castella-la-Manxa. És la regió que exporta més, és desproporcionat”, afegeix Anne-Laure Michel. Segons ella, el nombre de litres de vi venuts es compten per milions. I el seu preu és imbatible: 48 cèntims per litre. El més econòmic del mercat espanyol, junt amb Extremadura.

El vi a granel substitueix a les millors botelles

“França guarda una part per ella i reexporta l´altra. O bé introdueix el vi en ampolla sota noms com “Vi d´Espanya”o ho barreja amb altres vins i els hi posa l´etiqueta de Vins de la Comunitat Europea (VCE)”, explica l´experta. De vegades fins i tot, els raïms de Castella-la-Manxa recent collits s´amagaran sota un vi de la casa d´un restaurant francès, o bé a una secció baixa de gran distribució.

Hi han tants trucs que perjudiquen injustament la imatge del vi espanyol davant del públic francès. Segons Thibault Leray, responsable comercial d´Espanya per Gilbert i Gaillard, darrera la gran maquinària ibèrica al càrrec d´un quart de la producció europea, hi ha un gran potencial, tant en la oferta com en la demanda.“Aquest vi a granel té molt a dir”.

penedes

Tradicionalment, França és (i continuarà sent) amadora del vi. Amb la seva veïna, podria trobar la felicitat sense gastar massa ni abusar en els costos de transports. Espanya és el vinyer més gran del món. Posseeix el 13% de la superfície mundial, 97 denominacions d´origen protegides, així com botelles excel.lents. Però a l´hora de comprar-les, són els Estats Units, el Regne Unit i Alemanya els primers a signar aquest any. Mentrestant, França encara està mesurant el valor del raïm ibèric. “El mercat francès és hipertancat. Els francesos consumeixen producte francès. Tot i que de mica en mica s´interessen més en els vins espanyols i estrangers”, nota Thibault Leray amb una espurna d´esperança a la seva veu. Pas a pas estan trobant el seu lloc a les cartes dels bistrós i restaurants de l ´Hexàgon, gràcies a la nova generació, “més viatjada i curiosa”.

Vins d´Espanya ideals pels francesos

Segons confirmen els professionals Thibault Leray i Anne-Laure Michel existeixen marques espanyoles ben adaptades al paladar francès. Tant de vins escumosos i d´agulla com el cava, com d´altres vins. Els amants del vi negre apreciaran la degustació dels vins andalusos. Uns vins amb cos i robusts, però frescos al mateix temps. Encaixen perfectament amb els francesos que sovint es decanten pels Bordeaux, Rhône o Languedoc”, comenta Thibault Leray, habituat a les degustacions a les bodegues. Mentre que els aficionats al Chardonnay podrien trobar vins al seu gust als ceps blancs de La Rioja. “Els vins joves blancs són vius i afruitats, frescos i lleugers”.

Una regió que recomana també Anne-Laure Michel als amants del vi negre, comparable als vins del Priorat. Referint-se als blancs destaca l´Albariño de Galícia.Moltes referències amb una relació qualitat-preu que, a més d´encisar les papil.les franceses, també poden seduir la cartera.Només cal cambiar les comandes de cisternes per comandes d´ampolles.

equinox en catala

Amb el suport de :