L’economia espanyola s’apropa al model francès

economia espanyola

Espanya s´apropa al model econòmic francès que presenta un endeutament superior al del seu veí ibèric. No obstant, el deute sobirà espanyol suscita un interès creixent per part dels bancs.

En només 10 dies, el Tresor Públic espanyol ha emès més de 26 mil milions d´euros. Això representaria el 10% del seu programa de finançament pel 2024. El darrer 10 de gener, Espanya ha col.locat 15 mil milions d´euros en un bo a 10 anys. En paral-lel, els bons de subscripció d´accions han arribat als 138 mil milions d´euros, l´emissió pública de deute sobirà més important de la història de l´euro. Unes xifres que confirmarien l´interès pel deute públic espanyol.

Una política pressupostària semblant a la de França

Desprès dels estralls de la pandèmia, Madrid esta ara més pròxim als objectius de consolidació pressupostària establerts per Brussel.les que París. Malgrat això, França també ha començat bé l´any al mercat de capitals, amb un préstec sindicat que ha suscitat una forta demanda. I amb raó, el dimarts 16 de gener, Bercy ha posat una obligació verda a 25 anys ( anomenada també green bond francès), per un volum de 8 mil milions d´euros, després de haver rebut peticions de 98 mil milions.

L´interès dels inversors pel deute francès respon a una classificació propera a la màxima classificació financera: AA segons l´agència Standard & Poor’s. Un context que permet marcar distàncies amb el deute espanyol. Malgrat això, en l´actualitat, la imatge del deute francès es degrada en benefici del deute espanyol.

Millores espanyoles atraients

Cristina Varela, economista del BBVA Research, reconeix que recentment “hi ha més interès” pel deute sobirà espanyol. “És cert que tant a nivell de dèficit com de deute públic, es constata una millora relativa a l´esforç d´avançament que Espanya ha fet respecte a França,” explica a les columnes del mitjà espanyol Cinco Dias.

Així doncs, l´economia francesa suporta a partir d´ara nivells de dèficits i de deutes públics més elevats que l´economia espanyola, que augmentaran el 2024. Standard & Poor’s, que té una expectativa negativa pel que fa a la nota del deute francès, preveu per França un dèficit públic aquest any de 4´6% contra el 3´2% d´Espanya i una ràtio deute/PIB el 2024 de 106´1% a Espanya, en comparació amb el 109´6% de França.

Desvaloració de França?

Al seu informe sobre els riscos dels païssos per 2024, BBVA Research preveu igualment una probable degradació de la nota de França, “mentre que Alemanya i Espanya no serien gaire afectades, ni en els pitjors escenaris”. Malgrat això, escurçar les distàncies no és tan simple. Existeix sempre una disparitat entre la classificació financera dels dos païssos – AA per França i A per Espanya, segons S&P.

ce qui augmente à Barcelone en 2024

“El deute francès presenta d´altres factors tècnics que sobresurten en comparació amb altres païssos. Per exemple, es tracta d´un mercat més vast, dotat de més liquiditat, amb productes a termini sobre obligacions, que continuen a atraure la demanda”, subratlla BBVA Research.

Des d´Afi, l´analista financer Salvador Jiménez reconeix també que la trajectòria recent del deute sobirà francès no és tan positiva com les obligacions públiques espanyoles. Així, estima que “el perfil de crèdit de França es deteriora i les dues economies es comencen a semblar.”

equinox en catala

Amb el suport de :