Barcelona, la pròxima capital d’impacte a Europa?

per Guillaume Rostand
startups hotel w barcelona
En ocasió de l’Impact Summit que organitzem, amb la French Tech Barcelona en Norrsken el passat 30 de maig, em va impressionar l’abundància d’iniciatives relacionades amb l’impacte i l’economia ecològica a Barcelona.

Photo de Benjamín Gremler sur Unsplash

Fins al punt que aquesta efervescència em porta a preguntar-me: pot Barcelona convertir-se en una de les capitals mundials de l’Impact?

L’arribada de la Fundació Norrsken a Barcelona, la seva instal·lació en la icònica seu de Desigual va molt més enllà d’un simple símbol.

Des de la seva creació a Suècia l’any 2016, Norrsken ha sorgit com un actor clau de l’economia compromesa en la transició ecològica i social.

Visitar els seus locals, és descobrir un lloc agitant d’energia, on la diversitat dels projectes reflecteix el compromís profund de la ciutat en aquesta via. I amb una vista particularment impenetrable.

Més enllà del símbol, doncs, aquesta nova presència fa ressò d’un moviment més global.

Barcelona ha estat pionera des de fa molt temps en l’adopció de pràctiques ecoresponsables, com ho demostren el seu pla de gestió dels residus i l’habilitació de l’eco-barri (no tots tenim la impressió de Consell de cents i Girona han estat sempre per als vianants?).

El Pla de Transició Energètica del Port de Barcelona (PTE) és un altre exemple sorprenent d’aquest enfocament, amb les seves iniciatives per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i fomentar l’ús d’energies renovables.

Política pública, Smart City, d’una banda.

D’altra banda, les empreses instal·lades en els nostres hàbits, vinculades a la mobilitat (Yego, Kleta), a l’alimentació (Heura food) o a l’energia (Solarmente, Hola Luz…) continuen el seu desenvolupament internacional guardant les seves seus aquí.

Finalment, l’escena dels inversors evoluciona igualment ràpidament. Al costat de pilars com Ship2B, Bolsa Social i Creas, els fons internacionals com Satgana i Ring Capita van començar a tenir un gran interès per Espanya, i Barcelona en particular.

Tots aquests elements pretenen demostrar que Barcelona ocupa un lloc singular en la necessària transformació de les nostres economies.

Com si l’impuls donat per la tech a partir de 2017 es confirmés, via l’impacte, per continuar donant a la nostra ciutat aquesta imatge dinàmica, transformadora, pionera i compromesa.En qualsevol cas, d’això tractarà el Summit del 30 de maig. I com a bonus, una de les vistes més boniques de la ciutat, per no dir les més boniques.

equinox en catala

Amb el suport de :