Els patronímics catalans d’origen francès més comuns

per Yolanda Trias Gonzalo
arc de triomf

Veïns geogràfics, Catalunya i França comparteixen, des de fa segles, una història comuna. Sovint tumultuosa, però repleta d´intercanvis econòmics i de vincles culturals. Els patronímics d’origen francès presents actualment a Catalunya posen de manifest aquest llegat

Foto : Mattia Bericchia sur Unsplash

Duran

Probablement és el cognom francès més freqüent a Catalunya. N´hi han 45 467 segons l´Idescat,l´Institut d´Estadística de Catalunya. La “t”o la “d” es van perdre en el procés.

Leroy

Els Leroy són més de 16 000 a Catalunya. El seu origen prové del mot “rei” en francès i ens fa pensar en els vincles entre les famílies catalanes i la monarquia francesa.

Dupont

Literalment, l´origen del patronímic es relaciona històricament als ponts i a les persones que vivien a prop d´aquestes construccions. Un cognom que reflecteix les connexions culturals i comercials entre França i Catalunya a través dels segles.

Petit

En aquest cas, també s´ha de prendre aquest nom al peu de la lletra, pel que fa als seus orígens històrics. El patronímic Petit es donava a les persones de poca alçada. Encara el trobem avui en dia a territori català.

equinox en catala

Amb el suport de :