Francesos que venen a Barcelona per la cocaïna

per Yolanda Trias Gonzalo
Photo Clara Soler Chopo Ajuntament

Barcelona és la ciutat europea on es consumeix més cocaïna segons un estudi portat a terme pel Consell Superior d’Investigacions Científiques ( CSIC ). Alguns francesos es traslladen a viure a Barcelona també per aquest motiu.

Foto : Clara Soler Chopo Ajuntament de Barcelona

Un equip de científics ha portat a terme un estudi que analitzava les aigües de 120 ciutats, a 37 països diferents. El seu objectiu era identificar les restes de drogues obtenides de les aigües residuals. L´estudi va arribar a la conclusió que Barcelona és la ciutat que es troba al capdavant d´ Europa pel que fa al consum de cocaïna.

Barcelona és una de les portes d´entrada de cocaïna a Europa, fet que fa que el producte sigui fàcil de trobar a la ciutat”, afirma el Centre d´Adiccions i Salut Mental, una clínica de desintoxicació barcelonesa. Una presència massiva de cocaïna que atrau un cert nombre de francesos, segons el doctor Nicolas Ruzette, psicòlog i especialista d´adiccions a Barcelona. “Joves francesos amb ganes de festa, troben algun treball a Barcelona, que no els hi interessa especialment, només per poder-se instal.lar. No tenir una vida estable i estructurada, sumat a un consum de droga, pot conduir a situacions complexes”, explica el terapeuta francès. “El problema no és tant el producte en si, com la dinàmica d´estil de vida i el fet de no escoltar-se a si mateix”, afegeix Nicolas Ruzette que té consulta a la capital catalana des de fa 15 anys.

Barcelona, també per desenganxar-se

Si alguns francesos venen únicament per la festa, acomodant-se a un treball de subsistència, al bàndol oposat trobem alguns expatriats que venen amb l´objectiu de muntar una empresa i també consumeixen substàncies. “L´emprenedor que arriba a Barcelona pot consumir per mostrar-se dinàmic, social, extravertit, productiu”, detalla l´especialista, que coneix bé aquests perfils. “D´altres arriben des de París, pensant que el clima assolellat d´una ciutat a la vora del mar, facilitarà deixar el consum, però es desenganyen al adonar-se que Barcelona no és, en absolut, un refugi de pau en aquesta matèria”, observa el psicòleg.

Aquest no va ser el cas de l´actor i escriptor Georges Gay. Aquest francès, a la trentena en aquella època, va escollir la capital catalana per abandonar el consum, gairebé mortal, de cocaïna. “Vaig venir per integrar-me a un centre de desintoxicació que es troba a una hora de Barcelona. La ciutat genera moltes adiccions i l´establiment té molts pacients”, explica George Gay a Equinox. “Quant més augmentava l´adicció, més m´allunyava del meu somni d´infant, que era esdevenir actor i actuar al teatre”, afirma el francès, que continua la seva carrera artística sense experimentar una recaiguda.

“En un moment donat, la festa s’acaba i t’adones que la coca no és tan divertida com sembla”, conclou el psicòleg Nicolas Ruzette. Segons un informe de l´Observatori Europeu de la Droga i les Toxicomanies de juny del 2022, un 11% dels espanyols d´entre 15 i 64 anys, consumeixen aquesta droga, fet que fa d´Espanya la campiona d´Europa en la matèria.

equinox en catala

Amb el suport de :