L’extrema dreta a les portes del poder a França: resultats dels vots francesos a Catalunya

per Ivan Barrera

Els francesos expatriats a Catalunya, van votar ahir per la primera ronda de les eleccions legislatives. Ha sortit guanyador Stephane Vojetta, candidat de l’antiga majoria presidencial, i, en segon lloc, Maxime Da Silva, candidat de la unió de l’esquerra.

Vojetta ha guanyat en aquesta primera volta, però encara queda la segona, que es celebrarà aquest diumenge 7 de juliol. A França les eleccions per elegir els diputats es fan en dos cops. Tots els candidats es presenten a la primera volta. Si un candidat obté més de 50% dels vots amb un mínim de 25% de participació, és declarat guanyador i no cal una segona volta. En cas contrari es realitza una segona volta una setmana després. Hi participen els dos candidats que han obtingut més vots a la primera volta, en aquest cas Stephane Vojetta (antiga majoria presidencial) i Maxime Da Silva (unió de l’esquerra). Aquests resultats són definitius, qui obtingui més vots, és escollit diputat de la seva circumscripció.

Els francesos que viuen a Catalunya formen part de la 5a circumscripció dels francesos establerts a l’estranger. Aixi com els que viuen a la resta d’Espanya, a Andorra, Mònaco i Portugal. Els resultats electorals d’aquesta circumscripció són els següents:

Stéphane Vojetta (sense etiqueta, diputat sortint de l’antiga majoria presidencial): 33,68%
Maxime Da Silva (Nou Front Popular, unió de l’esquerra): 26,18%
Johana Maurel (Agrupació Nacional, extrema dreta): 19,49%.

Resultats detallats

A Catalunya, els resultats no han acabat de ser els mateixos. A Barcelona, és el candidant de l’esquerra que ha acabat en primer lloc, Maxime Da Silva, amb 32,60% dels vots, seguit de Stéphane Vojetta, 32,19%. Johana Maurel i l’extrema dreta, només han aconseguit 12,19% dels vots a la ciutat comtal.

A la província gironina, els resultats són completament diferents de la resta de la circumscripció, amb l’extrema dreta en primer lloc. A la capital provincial, la candidata de l’Agrupació Nacional aconsegueix 44,03% dels sufragis, el candidat del Nou Front Popular 23,89% i el de l’antiga majoria presidencial 20,90%. A les urnes de Figueres, Johana Maurel obté la majoria absoluta amb 57% dels vots (128 sobre 225), seguida per Vojetta, 17%, i Maxime Da Silva, 13%.

Aquest fenomen de veure ascendir l’extrema dreta al primer lloc també es repeteix a Andorra, on el vot per Maurel és de 36,16%, per Vojetta de 25,84% i per Da Silva de 17,36%.

equinox en catala

Amb el suport de :